CrossMajális 2014 verseny

Idén május 1-én Székesfehérvár adott otthont az első magyar CrossFit versenynek.

A dolognak az volt az egyik különlegessége, hogy az esemény hivatalos szponzora a SCITEC NUTRITION® WOD CRUSHER termékcsalád lett (http://www.scitec.hu/termekek/wod_crusher), és a sorozat további állomásain is látni fogjuk mint főtámogatót. Ez a versenyzőknek értékes nyereményeket is jelent persze, mint ahogy most is minden induló kapott egy WOD CRUSHER csomagot, valamint a kategóriák férfi és női első 3 helyezettjét külön is díjazta a WOD CRUSHER.

További remek újdonsága volt még a versenynek, hogy mostantól az eredményeket élőben, online lehet majd követni a WODcast hivatalos oldalán (http://hcc.wodcast.com), ezzel is elértük tehát a “nyugati” színvonalat!

A Majális általában véve is rengeteg embert vonzott, de külön öröm volt, hogy a mi kis versenyrészlegünkön is nagyon sokan  voltunk. Ilyenkor nyilván összeverődik az ország minden tájáról a brigád, akik pedig hozzák magukkal a szurkolótáborukat, így egyben egy nagyon erős közösségi eseménnyé is válik egy-egy rendezvény. Most is rengeteg rég nem látott arccal találkozhattunk, ami számomra külön öröm volt!

Hogy őszinte legyek kicsit féltem attól, hogy nem fogom magam jól érezni és egyébként sem fog tetszeni az egész, de elég nagy pozitív csalódás volt. És végre újra tiszteletét tette Euróba bajnokunk is, Kovács Lacee Team Scitec Tag.
 


Open és RX mezőny indult a versenyen (kezdő-haladó), és azt kell mondanom, hogy az RX egyébként is elég szoros volt, de az Openben nem egy olyan tehetség feltűnt, akit később egészen biztosan a magyar profik között fogunk látni. Igaz ez a lányokra és a fiúkra is, és meg kell mondnom, ennek örültem leginkább!

A versenyen bárki résztvehetett előzetes nevezési sorrend alapján, de azért meg volt szabva egy létszámkeret, amit nem lehetett túllépni. Ez a jövőben nagy valószínűséggel változni fog, mert borzasztó sok versenyző volt, ami logisztikai problémákat vet fel egy versenyen. A koncepció még kérdéses, de akár online válogatók is lehetnek a versenyek előtt.

Idén kicsit más formát ölt a Hungarian Cross Challange versenysorozat pontszámítása is, mivel a teljes sorozat egy bajnokságot fog alkotni, aminek a végén az egész éves összesített eredmények alapján fog kikerülni a győztes.  Úgyhogy nem árt minden versenyen ott lenni, hogy ha be akarjuk zsebelni az év végi díjakat, amik minden valószínűséggel elég nagyok lesznek, meg hát a dicsőséget!

Három előre megadott feladatsor volt, plusz egy meglepetés a végére. Egyáltalán nem szeretnék beléjük kötni, látványosak voltak és izgalmasak, az utolsó feladatsor pedig kimondottan nehéz is, még az Open kategóriában is. Amire a jövőben biztosan figyelni kell, az az, hogy ez most egy sorozat, tehát a WOD-oknak is egymásra kell épülniük, nem csak egy versenyen belül, hanem egy egész szezonon belül. Ami azért nem lesz kis feladat!


NŐI OPEN

Az Open női kategóriában egészen a nap végéig négy lány versenyzett egymással, és az utolsó WOD majdnem meg is változtatta a dobogó eredményét. Látványosan ügyesek voltak az élmezőnyben, technikailag is lehetett látni nagyon szép kivitelezéseket. Grat nekik, remélem a későbbiekben ostromolni fogják az RX lányokat!
 

1. Bene Viktória 12 pont

2. Égi Fruzsina 18 pont

3. Sándor Lilla 20 pontFÉRFI OPEN

Az Open férfi kategória végig izgalmas volt és mondhatni elég kiegyenlített. Lényegében nem volt olyan versenyző, aki a 4-ből legalább két WOD-ot meg tudott volna nyerni, így tehát a dobogó tetejére az az ember állhatott, aki a nap folyamán mindenben jól szerepelt, de mégsem volt például egy első helye sem. Valahogy így kell egyébként CrossFit Games-t is nyerni! :D 


1. Szász Viktor 21 pont

2. Szíjártó Jenő 32 pont

3. Lippai Georg 35 pont
 NŐI RX

 A női RX kategória sajnos nem volt túl népes, a tényleg nagy nevek közül nagy bánatomra sokan nem tudtak résztvenni a versenyen, amit őszintén remélek, hogy változni fog a továbbiakban. Kocsis Katus ismét megmutatta, hogy mennyire erős is lehet egy lány, mind fizikailag, mind mentálisan. Az utolsó feladatsort úgy csinálta végig, hogy éppenséggel bőr már nem nagyon volt a tenyerén. Bár a győzelme már biztos volt, mégsem adta fel és csinálta, ameddig bírta!

Szűcs Erika és Schüszler Annamária a nyomában voltak egész nap, de az összetett első helyet egyikük sem tudta tőle elvenni. Katus négyből kettő WOD-ot is megnyert, a többiben pedig dobogós lett, így tulajdonképpen ez az ő versenye volt.


1. Kocsis Kata 8 pont

2. Szűcs Erika 13 pont

3. Schüszler Annamária 16 pont


 


FÉRFI RX

A férfi RX kategória sem volt teljes, de azért jóval többen megmutatták magukat. Zombori Lali végig tudta vinni az előre eltervezett taktikáit, amikkel a feladatsorokban rendre a dobogós helyeken végzett, tehát mondhatni mindenben jó volt. Ezzel azt kell, hogy mondjam, magasan nyerte a versenyt, és 4 WOD alapján nem is tudott senki veszélyes lenni rá összetettben!

A 2., 3. és 4. helyen nagy csata dúlt a dobogóra jutásért. Varga Zsolt nagyon jól ment egész nap, egyedül a nagy ismétléses elemelésekben maradt alul Lajoshoz képest, viszont ott nagyon. Ez számára azt jelentette, hogy le kellett mondania az első helyről, de ennek ellenére is kiváló teljesítményt nyújtott. Még pár kiló izom és nagy dolgokat fog véghezvinni ez a fiú!

Horváth Kristóf az ifjú titán és Plesó Tamás összecsapása a harmadik helyért nagyon szoros volt. A nap végére egyenlő pontszámmal zártak, de mivel Kristófnak volt egy WOD győzelme, így a szabályok értelmében ő került a dobogó harmadik fokára. Én személy szerint nem találkoztam még Kristóffal más versenyen, de ha így indít és így fogja folytatni, akkor egészen biztos, hogy van egy új reménységünk!
 

1. Zombori Lajos 13 pont

2. Varga Zsolt 25 pont

3. Horváth Kristóf 28 pontÍgy tehát a női és a férfi RX kategóriát is Kovács Lacee tanítványai nyerték, akik már jó ideje együtt edzenek, közös taktikával indultak és végig tudták húzni egymást. A taktika pedig itt is nagyon fontos része volt a dolognak, hiszen akinek nem volt használható terve az első WOD-ra, az el is vérzett. Nekik volt!

Két negatívumot emelnék ki a versennyel kapcsolatban: az első a bírói munka volt. Jól látszott, hogy vannak jól bevált, gyakorlott bírók, akik tették a dolgukat korrekten. És sajnos az is jól látszott, hogy volt pár kezdő bíró is, akik néha elég határozatlanok voltak, de azért megjegyezném, hogy semmi kirívó nem volt a dologban.

A másik, és valójában engem sokkal jobban bosszantó dolog, az a nagyszínpad volt. Különösen az a rész, mikor majdnem egy órán keresztül kellett hallgatnom Székesfehérvár hangját, aki egy körülbelül 14 éves kislány lehetett. Ezúton is bocsánatot kérek tőled ismeretlen leány, de addig hagyd abba, amíg lehet, mert fájdalmas volt hallgatni. Elnézést a rokonoktól is!

A következő HCC forduló július 19-én Pécsett lesz.

Jó felkészülést mindenkinek!