„There might be anarchy in the U.K.”
There might be anarchy in the U.K.”

Ezzel a sorral kezdődik a Games hivatalos oldalán az európai összefoglaló. És valahogy bennem is hasonló érzelmek dúlnak, de ez akkor is egy pártatlan írás lesz.

Fotó: Mikael Svardh
 

Tehát Sam Briggs nem lesz ott az idei CrossFit Games-en, hiszen „csak” a negyedik helyen végzett, így lemaradva a dobogóról ezzel együtt pedig a továbbjutásról is. A hétvégén három feladatsorban is megszerezte az első helyet, de a másodikban vétett egy végzetes hibát, ugyanis belebukott a kézenállásban járásba, ami 26 nagyon súlyos pontot jelentett számára. Itt már lényegében matematikailag is nagyon kevés esélye volt, hogy visszajöjjön a dobogóra. Mivel Sam Briggsről beszélünk, aki nem éppen arról híres, hogy bármit is feladna, olyan hihetetlen iramot diktált a rákövetkező WOD-okban, hogy a többiek maximum az általa keltett porfelhőt nézhették, és úgy tűnt, hogy az utolsó napra oda is fog érni.

Aki esetleg emlékszik a tavalyi regionálisra, az tudja, hogy az egyik feladatsor a maximum súllyal történő OHS (overhead squat – fejfeletti tartásban guggolás) volt, amiben nem hogy nem nyújtott maradandót, de majdnem ki is esett az első nap. Tegnap pedig az utolsó feladatsorban ugyanez a gyakorlat fogott ki rajta, ami számára a nyolcadik helyet jelentette, ez pedig összesítettben csak a negyedik helyre volt elég neki.

De akkor ejtsünk pár szót erről a bizonyos kézenállásban járásról (handstand walk). A feladatra időlimit van, egy 120 láb hosszú pályán kell teljesíteni a gyakorlatot, mindenkinek a kijelölt pályáján belül. Több lehetőség is van hibázni, és egyikért sincs bocsánat:

-          ha elhagyod a számodra kijelölt pályát: vége

-          ha valamilyen módon kibillensz az egyensúlyodból: vége

-          ha nem megy alapból a gyakorlat: vége

Tehát nincs újabb próbálkozás az időlimiten belül, egyetlen egy kísérletből kell alkotnod valamit (persze a szabályok kitérnek egy minimális megtett távra, de most erről nem beszélünk, mert nem releváns). Sokat próbált tornászok is belebukhatnak akár véletlenül is. Lényegében egy év munkája ment kárba ezen a pár méteren.

Mára ennyit Sam Briggsről, a címvédőről.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

Mindezek ellenére is egy nagyon izgalmas hétvégénk volt, a lányoknál és a fiúknál is folyamatosan változott a sorrend, és a végeredményben is csak alig pár pontos különbségek voltak. Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom, hogy Európa megérett arra, hogy akár két Regionálist is kapjon, hiszen mára annyira erős és összetett a mezőny, hogy egész egyszerűen vétek nem elküldeni bizonyos embereket a Gamesre. És sajnos még mindig az a tendencia, hogy jóval gyengébb régiókból, jóval gyengébb emberek, akik elsőként jutnak ki, Európában lehet, az első 10-ben nem lennének benne. Az amerikai régiók után joggal tartják Európát a legerősebbnek, hiszen sokkal erősebb, mint Asia, Australia, Canada, Latin America, Africa, de még pár amerikai régiónál is. Valamint Európának van 3 világbajnoka is: Mikko Salo, Annie Thorisdottir és Sam Briggs.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

A lányoknál két Games újoncot is köszönthetünk a dobogón: Björk Odinsdottirt és Kristin Holtet . Valamint az élre – a tavalyi kihagyása után – visszatért Annie Thorisdottir ! Tudjátok mi a közös a három lányban? Mindnek profi tornászmúltja van. De folytatnám a sort, és most csak az első tíz lányt szemügyre véve: Katrin Davidsdottir , Caroline Fryklund , Anna Hulda Olafsdottir , Martina Barbaro . 10-ből 7 lány tornász volt valamikor, valamilyen szinten, de mind versenyzett.

Megemlíteném még Oxana Slivenkot , aki tavaly tette magát próbára először a Regionálison. Az orosz hölgyemény profi súlyemelőként került a CrossFit mezőnybe, olimpiai ezüstérmes és több világversenyt is nyert. Hatalmasat fejlődött egy év alatt, és idén ötödikként végzett, mindössze egy ponttal elmaradva Briggstől. Ez óriási eredmény. Én tavaly élőben láthattam őt versenyezni, és kevés emberben látni ilyen elszántságot és akaratot.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

Katrin Tanja Davidsdottir , a hétvége másik nagy vesztese. Nagyon jól szerepelt végig, óriási csatákat vívott, annyira érezhető volt, hogy ő idén győzni jött. Aztán mégis kifogott rajta a kötélmászás, ami számára azt jelentette, hogy négy feladatsornyi elsőség után lecsúszott a dobogóról. Csak térdelt könnyes szemmel a kötél előtt, és bizonyára magában már tudta, hogy az álma mindössze egy feladatsor miatt elszállt. Aztán az a Sam Briggs ment oda hozzá, ölelte meg, és emelte fel, hogy álljon fel és próbálja meg újra, aki szintén hasonló cipőben járt, mint Katrin. Sokan nem értik, de ez a CrossFit.

Caroline Fryklundnál ugyanez a helyzet, egész héten remekelt, öröm volt nézni. Aztán az utolsó előtti WOD-ban már nem tudott annyira erős eredményt hozni, az utolsóban pedig simán csak túl nehéz volt neki a guggolásnál a súly.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

Na és akkor végre essen szó a TEAM SCITEC legújabb büszkeségéről, Sara Sigmundsdóttirról ! Bár az első napja neki is nehezen indult a kézenállásban járás miatt, a hétvége során az összetett 22-ik helyről vasárnapra feljött a 12-ikre. Ami számára most azt jelenti, hogy Európában jelenleg ő a 12-ik legjobb CrossFit versenyző . Ehhez az kellett, hogy a második legjobb női futamban rendre megszerezze az első-második helyezéseket. Az utolsó előtti, 50-es WOD-ban óriásit ment, magasan ő volt a legjobb abban a futamban. Úgyhogy szívből gratulálunk neki, és kívánjuk neki a legjobbakat a továbbiakhoz!

Forrás: http://games.crossfit.com
 

Mi a helyzet a fiúkkal? Itt inkább Kovács Laceet idézném, hiszen nála hitelesebben senki nem tudna erről nyilatkozni:

„Nagyon izgalmas hétvége volt. Menetről menetre változtak a dolgok, egy valakit kivéve: Jonne Koski. Igazából a tavalyi önmagam láttam benne, azaz mindent taktikusan, okosan nyomott végig, hiba nélkül, ami toronymagas első helyet ért!”

Forrás: http://games.crossfit.com
 

 Jonne Koski egy mindössze 19 éves (!!!) újonc, aki szinte bombaként robbant be az európai mezőnybe. A finn Mikko Salo fiatal tanítványa egész hétvégén lenyűgöző teljesítményt nyújtott, és bár az ötödik, kötélmászós WOD-ban volt egy kis megingása, így sem tudott lecsúszni az első helyről. Abszolút megérdemelten nyerte a Regionálist.

Második helyen Lukas Högberg , akinek szintén az első nap kézenjárása volt a gyengéje. Bár a korábbi évekhez képest egy kissé furán viselkedett, egy valami biztosan látszott rajta: ő Gamesre akar menni, és ezért mindent meg fog tenni, akár a határokat feszegetve is. Európában az egyetlen férfi versenyző volt, aki képes volt befejezni időlimit előtt az 50-es feladatsort. Ez egyébként még világszerte is egy nagyon nagy eredmény lesz.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

Harmadik helyen pedig szintén óriási csatát vívó Björgvin Karl Gudmundsson , aki az utolsó nap, személyesen írt Laceenak sms-t, hogy márpedig meg fogja csinálni. És megcsinálta, méghozzá a kétszeres Games résztvevő Fredrik Aegidiust maga mögé utasítva. Azt azért még meg kell hogy jegyezzem, Björgvinnek és Lukasnak összetettben ugyanannyi pontjuk lett, de Högbergnek volt két első helye is, ami őt hozza automatán a jobb helyre.

Lemaradt még a dobogóról az idén egyénibe visszatérő Numi Katrinarson is, így lényegében a fiatalok elkalapálták a sokat látott Games versenyzőket Európában.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

Egy kissé elszomorít azért ez a hétvége, hiszen a mi magyarunknak bőven ott lett volna a helye idén a dobogón. Csupa számára kedvező feladatsor, egyedül az ölből szakításban szerzett volna viszonylag rosszabb helyet, de az is sima első tíz. De persze felesleges is, meg hát értelmetlen is ilyeneken agyalni.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

A Central Eastről úgy voltam vele, hogy külön írni fogok, de igazából kissé feleslegesnek érzem, Graham Holmbergen kívül annyira papírforma volt az egész. Amit Froning művelt az egyszerűen gyönyörű volt, nem tudom más szóval illetni azt a teljesítményt, amit véghez vitt a három nap alatt. A mozgása még mindig tökéletes, nincs egy felesleges mozdulata sem, taktikus, megfontolt. Nem kérdés az a negyedik és feltételezhetően utolsó világbajnoki győzelem. Azért Scott Panchikről se feledkezzünk meg, hiszen folyamatosan ott volt a sarkában, és nagyon látványos befutókat produkáltak.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

Julie Foucher pedig… Egy aranyszobrot megérdemelne, amit róla mintáztak. Az egyetlen hölgy, aki be tudta fejezni az 50-es WOD-ot.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

Camille , Canada East, 7 WOD, 8 pont! Nem hiszem, hogy ezt ragozni kéne. Michele Letendre megvívta a maga kis párharcát a többiekkel, és be is bizonyította, hogy miért ő a világ egyik legjobbja.

Forrás: http://games.crossfit.com
 

Ezen a héten újabb négy régió, olyan nevekkel, mint Ben Smith, Dan Bailey, Josh Bridges, Kenneth Leverich, Rebecca Voigt, Lindsey Valenzuela, Mikko Aronpaa!