Sara Sigmundsdottir

French Throwdown első hely

Ragnheiður Sara Sigmundsdóttirnak hívnak, 1992 Szeptember 12-én születtem Izlandon. 3 lánytestvérem van és egy fiú, én vagyok a legfiatalabb.
4 éves koromig az USA-ban éltem, amíg édesapám a tanulmányait végezte, azóta pedig Reykjanesbaerben.
Imádok itt lakni, minden annyira gyönyörű, a természet, a hegyek, és ami a legjobb, az a friss levegő, na meg persze az emberek is nagyon barátságosak. Izland egyetlen hibája, hogy ÁLLANDÓAN hideg van, és rengeteget esik az eső. Télen pedig két hónapon keresztül mindössze napi 4 órát süt a Nap.
Ez egy nagyon kicsi ország alig 307000 lakossal, és az emberek egyharmada Reykjavikban él, Izland fővárosában. Az én városom a reptértől nem messze található, fél órányira Reykjaviktól. A legtöbb barátom a fővárosban lakik, kivéve a legjobb barátnőmet, aki Svédországban.
Az élet itt Izlandon nagyon egyszerű, a napjaim az edzések körül forognak. Felkelek, elmegyek edzeni, aztán tartok 2-3 órát, néha edzek egyet megint, hazamegyek, otthon eltöltök úgy két óra hosszát, majd megyek is vissza, tartok ismét 2-3 órát, és egy újabb edzéssel zárom a napot. Ez egy tipikus napom. De természetesen a hétvége az más, szombatonként edzem egyet, aztán gyakran elmegyek a Blue Lagoonba pihenni és a barátaimmal találkozni. Nagy bánatomra egyik sem CrossFitezik, de mindig ott vannak velem és támogatnak.

 

Blue Lagoon
 
CrossFit
 
Sajnos nincs semmilyen sportmúltam, rengetegszer elkezdtem úszni, aztán mindig abbahagytam, és ez ment egészen 12 éves koromig. Nem sportoltam semmit 17 éves koromig, aztán belekezdtem a boot campbe, meg spinningeltem. A legszebb emlékem a boot campről, hogy én voltam az egyetlen lány, aki tudott normális fekvőtámaszt csinálni, nem a lányos térdelőset, méghozzá 5-öt egymás után!
Nagyjából úgy egy éve boot campezhettem, mikor elindultam egy „Þrekmeistarinn” nevezetű versenyen. Ez egy állóképességi verseny volt, magas ismétlésszámokkal. Körülbelül 82 kg voltam, és verseny közben azért elég erőteljesen éreztem, hogy nehéz vagyok, ezért elhatároztam, hogy fogyni fogok, aztán pedig indulni fogok egy Fitness Modell versenyen. Amíg a Fitnessre készültem, elindultam egy állóképességi versenyen, ami az év során négy különböző állomásból állt.

 


Rögtön a Fitness verseny után, a négyből a második állomás egy CrossFit verseny volt, igazából semmit sem tudtam arról, hogy mi is az a CrossFit, összetettben a harmadik helyen végeztem, és természetesen Annie Thorisdottir volt az első.
Eldöntöttem, hogy ezentúl csak erre a négy állomásra fogok készülni. A rákövetkező évben a CrossFit volt az első a négyből, második lettem, annak ellenére, hogy továbbra sem tudtam semmit erről a sportról.
A verseny után odajött hozzám egy CrossFit edző, aki megkért, hogy csatlakozzak a terméhez az Open során (online kvalifikáció a Regionálisra – a szerk.), mivel az én városomban nem volt erre lehetőség. A terem 30 percre volt tőlünk, Reykjavikban. Sajnos az első feladatsor után eltörtem a csuklóm, így 2012 őszén tudtam csak belekezdeni a CrossFitbe. Heti kétszer jártam Reykjavikba edzeni, aztán otthon folytattam egy sima konditeremben. Februárban elkezdtem edzősködni a fővárosban, aztán belevágtam az Openbe, és sikerült kijutnom a Regionálisra. A második feladatsorban, a fejfeletti tartásban guggolásnál (OHS) történt valami a vállammal, és nagyon megijedtem, ennek következtében el is rontottam az összes kísérletemet. Ez azt jelentette, hogy kizártak a versenyből. Nagyon rossz érzés volt, főleg azért, mert erre az évre a legnagyobb kitűzött célom az volt, hogy versenyezhessek a Regionálison. Miután ez megtörtént, rájöttem, hogy szükségem van egy edzőre, és egy programra, amit követhetek. Így felkerestem Jami Tikkanent (Annie edzője), és belekezdtem a The Training Plan programjába. Hogy még több tapasztalatot szerezzek a versenyzésben, elkezdtem gyakrabban súlyemelni és versenyezni is benne. Az első versenyem után meghívtak az Izlandi Válogatottba. Már három versenyen vagyok túl, az utolsó a Nordic Championship volt, ahol a harmadik helyet szereztem meg. 74 kilót szakítottam, a 77-et sajnos elhibáztam, a lökésben kiment a 96 kiló, de a bírák elvették, mivel nem nyújtottam ki eléggé a kezem, így ebben a fogásban 94 kg lett az eredményem.

 

Az izlandi lánycsapat
Erla Helgadottir, Sara, Katrin Davidsdottir, Anna Hulda Olafsdottir, Björk Odinsdottir
 
A 2013-as Regionális után magasra tettem magamnak a lécet 2014-re. A fő célom az volt, hogy részt vegyek a Regionálison ismét. Az Openben a 6-ik helyet szereztem meg, Dániában pedig a 12-iket. A feladatsorok nem voltak épp az erősségeim, a tornaelemek a gyengeségeim közé tartoznak, és ezek a feladatsorok a volt tornászoknak voltak nagyon jók. A Chipper volt a kedvencem (6-os Event, 7-ik lett – a szerk.). Az erőmet is a gyengeségeim közé sorolom, de az elmúlt évben nagyon sokat dolgoztam rajta: rengeteg guggolás! A legjobb tarkón guggolásom 110kg, az előlguggolás pedig 105 kg, amik szerintem túl közel vannak egymáshoz, és úgy érzem, hogy sokkal erősebb is lehetek ennél.

 


 
Nem tartanék itt, ha nem lenne a CrossFit Sudurnes, az a terem, ami 2013 Szeptemberében nyílt a városomban, Reykjaensbaeben, ahol élek. Itt végre annyiszor tudok edzeni, ahányszor csak szeretnék, és mindennek a tetejébe én és a barátom lettünk itt a vezetőedzők.
 
Táplálkozás:
 
Próbálok minél tisztábban étkezni.
Ez egy tipikus napom:
Reggel – 3 tojás és egy Froosh (a Froosh, egy nálunk nem kapható, palackozott gyümölcsturmix, mindenféle hozzáadott anyag nélkül - a szerk.).
Edzés előtt – turmix (1 fagyasztott banán, 1 kanál vanília ízü 100% Whey Protein Professional, 1 evőkanál kókuszliszt, 1 evőkanál mogyoróvaj)
Edzés után – Alma, 1 kanál csokis mandula ízű 100% Whey Protein Professional, 1 kanál Protein Essence
Ebéd – palacsinta, bacon és két tojás
Uzsonna – gyümölcs és magvak
Vacsora – Csirke jamgyökérrel (tipikus izlandi étel)
Természetesen a nagyfokú igénybevétel miatt napi rendszereséggel fogyasztok vitaminokat, eszenciális zsírsavakat, valamint a WOD CRUSHER termékcsaládot. A NEM FORTE-t a napi ajánlott 2-3-szorosában.
De persze csoki és jégkrém függő vagyok, de ezeket csak hétvégén fogyasztom :)