Mecsek CrossCup HCC II. futam összefoglalója


 
Hétvégén lezajlott a MecsekCrossCup, a Hungarian Cross Challange második fordulója, ahol természetesen a WOD CRUSHER is ott volt mint támogató. A verseny egy pécsi sportpályán került megrendezésre, ahol hatalmas tér állt rendelkezésére a versenyzőknek. Utoljára Győrben voltam ilyen versenyen, amit akkor a CrossFit WATT szervezett, és ott is adott volt a lehetőség a 400 méteres pálya miatt egy kiadós futásra. Általában nagyon tetszenek az ilyen feladatsorok, ahol a hosszú állóképességi munkát kell előhalászni, és sokszor ki is jön, hogy nem biztos, hogy mindenki jól programozza az edzéseit. Akinek kimaradnak ezek a hosszú munkák az edzéseiből, annak jelentősen kisebb a munkakapacitása is. És volt most is probléma bőven ebből, még az Rx mezőnyben is.
 
Ezt a versenyt a Testakadémia Pécs rendezte, szervezte és bonyolította le a HCC stábbal együtt, és a pécsiek szép számban is képviseltették magukat. Ráadásul hoztak meglepetés embert is, aki egészen biztosan megbolygatja majd a hazai fiú Rx mezőnyt. Itt meg is jegyezném, hogy ez a fiú „elit” mezőny talán az eddigi legerősebb volt, amit idáig itthon láthattunk. Népes volt az Openesek tábora is, és azért láthattunk is pár olyan embert, akivel mindenképp érdemes a jövőben foglalkozni, mert lesz helye az Rx mezőnyben.


Azon gondolkodtam a hétvégén, hogy az Rx lány mezőnyből talán egy női versenyzőnk van, aki még mindig a kezdetektől fogva stabilan ott van a versenyeken, és ő nem más, mint Simon Viki. Mellőle már olyan nevek vonultak vissza, mint Némedi Szilvi, aki gyakorlatilag az összes versenyt megnyerte, amin indult, azóta kismama. Vagy például Tóth Frida, aki azt mondja mindig, hogy ő már nem csap össze a mai fiatalokkal, pedig még mindig iszonyat jó erőben van, de inkább a külföldi masters versenyeket látogatja. De mondhatnám Bajzáth Rékát, vagy Néma Verát vagy Hajdu Dórit, aki szintén külföldön versenyzik, csak a teljesség igénye nélkül. Szóval sajnálom, hogy nem versenyeznek már velünk, és ebből is látszik, hogy mennyire érzékeny a magyar női mezőny. Viszont jó hír, hogy az Openből jönnek felfelé a lányok!
 
Vegyük sorra a feladatsorokat, a hozzájuk tartozó eredményeket, valamint pár saját véleményt, amik abszolút az én észrevételeim.
 
Az első az egy ismétléses Cluster maximum, ami lényegében egy Thruster, amit már beülve vesznek fel a versenyzők, és így juttatják a súlyt a fej fölé. Mindenkinek 6 perc állt rendelkezésére, hogy megmutassa, mennyire erős ebben a gyakorlatban, viszont 2 percenként a súlyt növelnie kellett. Azt, hogy a két percen belül hányszor próbálkozik, az rá volt bízva a versenyzőre, de érdemes volt olyan kezdő súlyt választani, ami biztosan meglesz, és nem visz el felesleges próbákat. Itt azért láthattunk pár nagyon szép eredményt, a fiú Rx kategóriában az első három helyen végzett versenyző mindegyike teljesítette a 115kg-t. És a rosszabb helyezéseket sem lehetne igazából „rosszabbnak” hívni, hiszen nem nagyon volt leszakadás az élmezőnyhöz képest a súlyokban.


 

TEAM SCITEC Jung Beáta
 
 
A lányok legjobbjainál teljes más volt a helyzet, itt Jung Bea és Kocsis Kata után egy elég nagynak számító, majdnem 10 kilós ugrás következett, ami a lányoknál nagyon sok. Bea ismét teljesítette a 80kg-t, akárcsak a French Throwdownon, amiről bátran kijelenthetjük, hogy egy 62 kilós lánytól nemzetközi szintnek felel meg. Katus a 75 kg-al küzdött meg, sikerrel. Ami a közös a kettő lányban, hogy nagyon erős lábuk van, ami az megemelt súlyokon is, de már csak ránézésre is könnyen észrevehető.
Az open fiúknál is villant két 100 kilónál nagyobb thruster, és nagyjából itt is megvolt az az erőstandard, amivel mindenki rendelkezett. Itt a lányok is körülbelül ugyanazokat a súlyokat hozták, Sándor Lilla kivételével, akinek a 65 kilós thrusterje után a legjobb szintén majdhogynem 10 kilóval volt lemaradva.
 
Összességében ez egy számomra nagyon tetszetős első feladat volt, viszont még mindig van rengeteg technikai hiányosság a súlyemelésben. Sokszor előfordul továbbra is a nagyjából vízszintes háttal indított gyakorlat, ahol ráadásul még a fej is derékszögben hátra van csapva. A rángatások és a kiállás hiánya, a görbe felső vagy alsó háti szakasz (vagy mindkettő), és az előrecsapott vállak indításnál. Viszont nagyon sok embernél látszott a belefektetett munka, na meg az, hogy sok teremben már súlyemelők segítségével dolgoznak, ami lassan elengedhetetlen lesz minden teremben.


Fiú Open

 
 1. Velkey Ádám 107,5 kg
 2. Szalai Károly 101 kg
 3. Takács Attila 99 kg


Lány Open

 
 1. Sándor Lilla 65 kg
 2. Égi Fruzsina 57,5 kg
 3. Bene Viktória 57,5 kg


Fiú Rx

 
 1. Zombori Lajos 115 kg
 2. Páldi Péter 115 kg
 3. Gubi Viktor 115 kg


Női Rx

 
 1. Jung Beáta 80 kg
 2. Kocsis Kata 75 kg
 3. Szűcs Erika 67,5 kg


 
 
 

Miután volt egy max erő felmérésünk, jött a sokak által utált futás. Itt a feladatsor a következőpp nézett ki:


400m futás
4 Szakíás 
800m futás
4 Szakítás
800m futás
4 Szakítás
400m futás


RX: 60/40 kg Squat Snatch
OPEN: 50/30 kg Snatch

 
Ez számomra egy elég vegyes érzelmeket kiváltó feladatsor volt. Nagyon tetszett a hosszú állóképességi munka miatt, tetszett az izgalmas befutók miatt is, ahol az utolsó 50 méteren is voltak óriási hajrák is és előzések. A szakítás része is tetszett volna… Egy kis feladatsor magyarázat: a versenyzőnek futnia kell 400 métert, majd szakítania 4-et beülve, majd futás, szakítás, futás. Ha valaki pedig elrontja a szakítás kísérletét, annak büntető járt. A nemzetközi versenyeknek is nagy betegsége szerintem, hogy arra alkalmatlan súlyokkal erőltetik a beülést, és ráadásul sokszor nem is nyújt túl szép látványt. Például tökéletes példa volt itt, és remélem, nem bánják, hogy nevükön nevezem őket, Balogh Barnabás vs Páldi Péter esete. Mind a kettejük tud szakítani, sőt a látottak alapján megkockáztatom, hogy szebben szakítanak sokkal, mint a mezőny nagy része, Peti pedig még erre is rátesz egy lapáttal. Barnabásnak a 60 kiló közel a max szakítását teszi ki, ami alá ő könnyedén be tud ülni, mert megköveteli a súly tőle, hogy aláhúzza magát. Petinek ez a súly nagyjából az egy ismétléses maximumának az 55%-át teszi ki, ha jól számolom, ami nyilván egy kicsit sem fogja arra kényszeríteni, hogy neki be kelljen pattannia alá, és ebből adódóan ilyen fél helyből szakítások lesznek lassan ereszkedéssel. Ami azért valljuk meg, egy olyan embertől sem kimondottan szép, aki tényleg jól csinálja ezt a gyakorlatot. De ez rengeteg sok mindenkinél előfordult az Rx mezőnyben. Én például javasolnám, hogy a jövőben legyen egy egyszerű szakítás, vagy felvétel kikötés, de ne legyen kötelező aláülni, ha azt a súly nem indokolja. Így is ugyanazok fognak érvényesülni, akik tudnak szakítani, és ráadásul még csúnya sem lesz.


 A másik dolog a büntetés része volt, egy kicsit felesleges túlbonyolításnak tartottam. Akinek nem volt sikeres szakítása, vagyis csak egy kísérlete, az burpee és futás büntetést kapott pluszban.  Próbáltam ezzel megbékélni, hogy talán izgalmasabbá fogja tenni a dolgot, de számomra a helyszínen az jött le, hogy továbbra is felesleges, hiszen némi igazságtalanságot is szült. Például miért kapjon valaki ugyanannyi büntetést, aki végig teljesen jól, jó tempóban hajtja végre a szakításokat, aztán van egy apró ellépése, mint az, aki a feje fölé sem tudja juttatni a súlyt? Ha jól számoltam ez például Zombori Lajos dobogójába került, egy apró belelépés miatt, na meg ugye az se lett volna baj, ha ment volna neki a muscle up rúdon.


Itt azért született pár meglepően jó eredmény, a fiú Rx mezőnyből hárman is 12 perc alatt teljesítettek, Varga Zsolti a legjobb időt megszerezve nagyon szép iramot diktált. A lányoknál Kocsis Kata megint ott volt a legjobbak között 14:10-es idejével, őt követte Szűcs Erika majd Simon Viki szintén 15 perc alatti idővel. Jung Bea a negyedik helyre jött be 15:30-as idejével, és itt egyértelműen megmutatkozott, hogy a hosszú állóképességi munkák nem tartoznak az erősségei közé, amin mindenképp javítani kell!


Az open fiúknál egészen durva eredmények születtek, Czinger Attila 9:47-es idejével nagyon kemény iramot diktált, gyönyörűen futott és igencsak gyorsan is. De nagyon sok fiú volt még 11 percen belül. A lányoknál Nagy Dóra szintén elég komoly léptekkel haladt, és talán a második 800-as kör körül úgy tűnt, hogy meg tudják fogni a lányok, de végül senkinek esélye sem volt. A lányok itt is szép számmal teljesítették a feladatsort 13 perc alatt, még az is lehet, hogy az open lányoknak kevés volt a súly? :)


 
 

Fiú Open
 
 1. Czinger Attila 9:47
 2. Reisz Dániel 10:08
 3. Szász Viktor 10:15


Lány Open

 
 1. Nagy Dóra 11:55
 2. Deák Diána 12:22
 3. Égi Fruzsina 12:25


Fiú Rx

 
 1. Varga Zsolt 11:19
 2. Türk Balázs 11:51
 3. Horváth Kristóf 11:56


Lány Rx

 
 1. Kocsis Kata 14:10
 2. Szűcs Erika 14:31
 3. Simon Viktória 14:46
 
A harmadik feladatsor egy nagyon tetszetős, kellőképp komplex gyakorlatsorozat volt.Időre, időlimit 12 perc
Buy in: Rx: 20 egylábas guggolás, 40 húzódzkodás, 60 duplatekerés,
Open: 20 húzódzkodás, 40 duplatekerés.
1: 21 előlguggolás
2: 15 ölből felvétel
3: 9 felvétel és lökés
RX: 70/45 kg OPEN: 50/30 kg
A végén
60m sprint Az elején mindenkinek teljesítenie kellett egy beugró részt, ami ha megvolt, csak utána mehettek a versenyzők a további állomásokra. Ezeken az állomásokon pedig súllyal történő munka volt, nem is kevés. Nem szoktam ilyeneket mondani, de ez a harmadik feladatsor úgy, ahogy volt, számomra tökéletesen lett összehozva. Az elején sajáttestsúlyos, viszonylag nehéz gyakorlatok, a végén pedig a rudas meló. Ezt a feladatsort törvényszerűen annak kellett nyernie, aki kellőképp ügyes és erős is, valamint jól bírja a magasabb ismétlésszámokat. A végén pedig a 60 méter futás lehet, hogy nevetségesen hangzik, de ilyenkor már borzasztó megterhelő ennyi is, mint ahogy az a versenyzőkön látszott is.


A fiú Rx mezőnyben Varga Zsolti és Zombori Lali óriásit mentek, mind a kettejük 7 percen belül teljesítette a feladatot, viszont Zsolti végig tudta tartani a tempóját, amivel majdnem 20 másodperc előnyre tett szert „Görényhez” képest.
 

A lányoknál Jung Bea nagyon szépen dolgozott, hihetetlen gyorsak voltak a pistolok, gyönyörű volt a butterfly, és ezúttal a duplatekerés sem fogott ki rajta. Utána pedig a súlyok sem tudták elvenni a lendületét, így egy percet vert a második helyezett Katusra. Katát keményen visszafogta a feladatsor eleje, a húzódzkodás még mindig nem az erőssége, de ahogy a rúdhoz ért, óriásit hajrázott, és gyakorlatilag beküzdötte magát a második helyre, pár másodperccel megelőzve Szűcs Erikát.


Amíg Rx kategóriában az átlag idők körülbelül 8 perc környékén voltak, fiúkat és lányokat is összevetve, addig az Openben ez 4 perc körüli idő volt. Nyilván azért, mert itt nem volt pistol, kevesebb ismétlést is kellett a beugróban megcsinálni, valamint a súlyok is jóval könnyebbek voltak. Ennek ellenére is azt mondom, hogy a fiúk-lányok nagyon kemény tempót hoztak, a fiúknál ketten is bementek 4 perc alá, valamint a lányoknál Égi Fruzsi igencsak megközelítette ezt az időt, pár másodperccel csúszott csak át a 4 perces órán.

 
Fiú Open
 
 1. Váradi Gergő 3:52
 2. Sterbinszky Gábor 3:57
 3. Horváth Balázs 4:01


Lány Open

 
 1. Égi Fruzsina 4:03
 2. Bene Viktória 4:21
 3. Sándor Lilla 4:34


Fiú Rx

 
 1. Varga Zsolt 6:41
 2. Zombori Lajos 6:58
 3. Antal Ádám 7:22


Lány Rx

 
 1. Jung Beáta 8:17
 2. Kocsis Kata 9:15
 3. Szűcs Erika 9:19


 

 
 

Itt kezdett érdekesen alakulni a mezőny, és megindultak a taktikázások. A fiú Rx-nél sok helyen csak 1 pontos különbségek voltak, valamint a lányoknál is változhatott még a sorrend Kata és Bea között. Amit már páran biztosra tudtak, hogy lesz rúdon való muscle-up, aminek leginkább Varga Zsolti örülhetett, hiszen Lalinak, aki ekkor még vezette a fiú Rx mezőnyt, ez a gyakorlat kimondottan nem erőssége. Sőt ráadásul még a tenyere is annyira szétszakadt, hogy a próbálkozás is fájdalmas volt számára. Így lényegében már előre eldőlt, hogy mi lesz a fiúknál a végeredmény, viszont arra nem sokan számítottak, hogy Zombori Lali le fog csúszni vezető helyről az ötödik helyre.
A lány Rx-nél is hasonló volt a helyzet, hiszen Kocsis Katusnak szintén nem megy a muscle up gyakorlat. Ketten ugyanabban a teremben edzenek Laceenál, ahol nincs lehetsőgük ezt gyakorolni, persze senki nem tiltja meg számukra, hogy máshol tegyék ezt, mint ahogy Kovács Laceenak sem gond akár 16 bar muscle-upot csinálnia egyben. Nagy Anikó is azok közé tartozott, akik életükben nem csinálták még ezt a gyakorlatot. A többi négy lánynak sokkal jobban ment ez a gyakorlat.


Az utolsó feladatsor kihirdetése után volt rendesen ujjongás, hiszen tényleg egy szépen összeszedett, pörgős, de halálos chipper volt ez. Lényegében darálni kellett, ahogy tudod, ha tudtad…


 10/5 Bar Muscle-up
20 Wall Ball 9/6kg
20 Egykezes szakítás 25/15kg
20 Elemelés 85/60kg
20 Burpee és dobozon átugrás 60/50cm
20 Elemelés
20 Egykezes szakítás
20 Wall Ball
10/5 Bar Muscle-up 
Az Open változatban az elején muscle-up helyett volt a Burpee Box Jump, a közepén pedig Toes to Bar. Az elemelésnél a súly 65/40, a szakításnál pedig 15/10kg volt.
Na itt tényleg óriási hajrák és küzdések voltak, rendesen lemerítette az állományt. Fiú Rx-ben Varga Zsolti hozta az előzetesen elvártat, hiszen a feladatsor kihirdetése után már elég sokan arról beszéltek, hogy ez neki nagyon feküdni fog. És rendesen ki is hajtotta magát. Második helyre a pécsi „újonc” vágódott be, aki remélhetőleg az elkövetkezendő versenyeken is fog villantani bőven, mert vele egy újabb emberrel gazdagodott az Rx élmezőny. A harmadik, negyedik, ötödik helyen nagyon szoros befutók voltak, mindössze egy másodperc választotta el a versenyzőket. De Horváth Kristófnak sikerült megszereznie a dobogót ebben a záró feladatban.


Jung Bea itt is óriásit darált, gyönyörűen pattintotta ki a muscle-upokat, szinte gond nélkül az elején is és a végén is egyben. És bár tartani kellett benne a lelket, ennek ellenére 3 perccel verte a következő legjobb időt is, nagyon magasan az élen végzett. A következő három lány Csilla, Viki és Erika is végig fej-fej mellett haladva hajtották egymást. De végül Rétházi Csilla tudott bejönni a második helyre, akit Simon Viki követett. Még itt megjegyezném, hogy Nagy Anikó teljesítette élete első muscle-upjait, valamint Kocsis Katusnak is sikerült jó pár, ahhoz képest, hogy egyikük sem csinálta ezelőtt. A sikeres gyakorlatokat óriási ováció fogadta a nézőktől és a versenytársaktól.


Az Openben is nagyon szép eredmények születtek, Lippai Georg magáénak érezhette ezt a feladatsort, hiszen nagyon jól ment, és mögötte még voltak nem kevesen, akik 7 perc alatt tudták teljesíteni ezt az utolsót. Lányoknál Sándor Lilla ismét győzedelmeskedett 7 perc közeli idővel, és rajta kívül még egy lánynak sikerült hoznia 8 percen belül a feladatot.


 Fiú Open
 
 1. Lippai Georg 6:11
 2. Takács Attila 6:34
 3. Reisz Dániel 6:36


Lány Open

 
 1. Sándor Lilla 7:17
 2. Hutterer Zsófi 7:54
 3. Égi Fruzsina 8:01


Fiú Rx

 
 1. Varga Zsolt 10:26
 2. Gubi Viktor 10:47
 3. Horváth Kristóf 11:17


Lány Rx

 
 1. Jung Beáta 9:41
 2. Rétházi Csilla 12:35
 3. Simon Viktória 12:50
 
Ezek az eredmények rendesen megkavarták mind két Rx kategória dobogóját, valamint a lány Opent is. A fiúknál Zombori Lajos egészen idáig vezetett, valamint a lányoknál Kocsis Kata is a döntő megkezdéséig az első helyen állt. Az Open lányban pedig Égi Fruzsi vezetett három feladatsor után. Az Open fiúban az volt az érdekesség, hogy a három WOD-ban egyszer sem volt senki sem kétszer a dobogón, ezen az utolsó feladat változtatott csak.

 
Eredményhirdetés előtt két észrevételem is lenne még. Az egyik az, hogy a futamokat a jövőben valahogy muszáj lesz megoldani, hogy helyezések szerint induljanak, mert óriási hátrány az, ha egy versenyző nem tudja magát a saját szintjéhez mérni. Ez például a második, futós-szakítós párosban többször is előfordult, mikor valaki biztonsággal vezetett, de fogalma sem volt, hogy milyen tempót diktáljon, mivel körülötte senki nem volt olyan, aki tudott volna hasonló teljesítményt hozni. Ez úgy gondolom, hogy nagyon erős visszahúzás bárkinek.


Valamint a bírói munka. Az elmúlt pár évben voltam egy „párszor” bíró, és azóta sokat változott a mezőny, egyre profibb lesz, egyre többet gondolkodnak, taktikáznak. A bíró soha nem oszthatja be a versenyzője helyett az ismétléseit, vagy hogy milyen felosztásban csinálja azokat, főleg nem egy Rx mezőnyben, de még egy Openben sem. Lehet hajtani, talán még szurkolni is, de átvenni az edző szerepét nem. Valamint a bírónak mindig tudnia kell azt, hogy egy adott gyakorlatnak milyen standardjei vannak, és egy gyakorlatban akár több mindenre is figyelni kell. Mivel egy ideje már működik a főbírói rendszer, próbáljuk meg nem kivárni, még odajön a főbíró, és ő fogja elvenni az ismétlést, mert az óriási hátrány a versenyzőnek. Inkább tudja, hogy már az első ismétlése rossz volt, mint hogy a 10-nél kelljen neki szólni, hogy itt valami nem stimmel. Mindezktől eltekintve határozottan jónak tartottam a bírói munkát, pár apró hiba kivételével, sőt voltak olyan bírók is, akiket simán küldenék még regionálisra is, például a nagy szakállas bácsi, aki egyébként már a kezdetektől fogva bíráskodik itthon! :)

 
A végeredmények:


Fiú Open

 
 1. Sterbinszky Gábor 19 pont
 2. Váradi Gergő 21 pont
 3. Reisz Dániel 23 pont


Lány Open

 
 1. Sándor Lilla 9 pont (több első hely)
 2. Égi Fruzsina 9 pont
 3. Bene Viktória 15 pont


Fiú Rx

 
 1. Varga Zsolt 11 pont
 2. Gubi Viktor 14 pont
 3. Horváth Kristóf 18 pont


Lány Rx

 
 1. Jung Beáta 7 pont
 2. Kocsis Kata 11 pont
 3. Szűcs Erika 12 pont


 
 

Az általunk biztosított nyeremény helyezésenként eltérő WOD CRUSHER termékcsalád volt:
Fireworks – edzés előtti stimuláns, hogy jobban rápörögj az edzésre
Nem Forte – jelenleg az egyik leghatásosabb ízületerősítő és védő
Unbroken Pak – a neve mindent elárul! Beta-alaninnal - ami nagymértékben kitolja a fáradtságérzetet. Q10 – ami elősegíti a regenerációt és rengeteg más hasznos élettani hatással bír. Kreatin – komplex – hogy a súlyok könnyebbek legyenek. Karnitin komplex – a még jobb regeneráció érdekében. Mega BCAA – az izmaid védelmében elengedhetetlen.

 
A cikkhez Facebook oldalunkon nyugodtan hozzá lehet szólni, nem egyetérteni vele, még vitatkozni is, vagy csak nyugtázni, hogy tényleg király volt ez a verseny, és remélhetőleg ez a szint vagy ennél jobb fogja jellemezni az év további részét! Összegezve: nekem nagyon tetszett a verseny, a helyszín, a lebonyolítás, de leginkább a versenyzők voltak nagyon jók.
Következő állomás a Scitec Muscle Beach Siófokon lesz, ahol az Rx mezőny a WOD CRUSHER CROSS CUP-on mérheti össze tudását. A látvány és a hangulat garantált lesz!Gratulálunk minden résztvevőnek!


A képeket Kovács Tamás TSP-Design készítette