Open 15.4 magyar leírás
Megérkezett a negyedik feladatsor is a 2015-ös Openhez, méghozzá egy viszonylag pörgős és gyilkos WOD. Kézenállásban nyomás és felvétel kombináció, ahol a jóval több HSPU dominál ismétlésszámban. A HSPU-nál bevezettek egy új standardet, aminek az lenne a dolga, hogy nagyon erősen szűrje a mezőnyt. Mivel ezt a gyakorlatot rengetegen nagyon rossz mintával csinálják, így várható volt az, hogy lesz valamilyen új szabályozás. Ez gyakorlatilag kizárja a kezekkel, a derékkal, fenékkel és a terpesz szélességével való „trükközést”. Viszont kérdés az, hogy mennyire igazságos ez a különböző testmagassággal rendelkező versenyzők között? Hosszú kar, rövid láb, rövid láb, hosszú kar, 170cm, 180cm stb. A hajnalban láthatott Josh Bridges vs Scott Panchik párbajon is óriási kérdés volt ez. De a legfontosabb kérdés, amit CJ Martinék is feszegettek rögtön a kihirdetés után, hogy ez otthon a haverbírókkal hogyan lesz elbírálva? A Live Showban nagyon szigorú bíráskodás volt.

 

 
Open 15.4

Rx’d
(Masters versenyzők is egészen 54 éves korig)
AMRAP 8 perc:
3 HSPU
3 Clean
6 HSPU
3 Clean
9 HSPU
3 Clean
12 HSPU
6 Clean
15 HSPU
6 Clean
18 HSPU
6 Clean
21 HSPU
9 Clean
Stb., a HSPU minden körben nő 3 ismétléssel, míg a felvételek 3 körönként 3 ismétléssel
Használt súlyok: 84/56kg
 
Megjegyzés
 
A feladatsort a HSPU standardekhez való méréssel kell kezdeni. 3-2-1-re indul a WOD, ahol a versenyző felmegy kézenállásba, megcsinálja a három ismétlést, majd folytatja a felvételekkel. Minden körben nő a kézenállásban nyomások száma 3 ismétléssel, minden harmadik körben nő a felvételek száma 3 ismétléssel. A cél 8 percen belül minél több szabályos ismétlés teljesítése. Az eredmény az összes végrehajtott ismétlésnek a száma.
 
Holtverseny
 
Ebben a feladatsorban külön szabályt használnak az ugyanazt az eredményt elért versenyzőkre. A jelzést mindig akkor kell feljegyezni, amikor a harmadik körben is végrehajtottad a felvételeket ugyanabban az ismétlésszámban, tehát azt a kört megelőzően, ahol már hárommal nőnének a felvételek számai. Példának ez a harmadik kör után esedékes, ahol az utolsó 3 ismétléses felvételt hajtod végre, és a következő körben már 6 hatot kell. Így azt az időt kell feljegyezni, amikor a harmadik körben befejezted a harmadik ismétlés felvételt. Természetesen itt is ugyanúgy működik a rendszer, mint az előző feladatsorban, azonos ismétlés esetén azt helyezik előrébb, akinek a feljegyzett „tiebreak”-je kevesebb. Ezért érdemes az órát úgy állítani, hogy az az eltelt időt mutassa és ne visszafelé számoljon.
Scaled kategóriára ez a szabály nem vonatkozik.
 
Felszerelés
 
  • A falon a HSPU-hoz a jelölés
  • Rúd
  • Szorítók (használatuk kötelező)
  • Kategóriádnak megfelelő súly
 
Mindig bizonyosodj meg róla, hogy a feladatsorhoz elegendő helyed van, a munkádat nem akadályozza semmi, biztonsággal végre tudod hajtani a gyakorlatokat, nincsenek a földön széthagyott, útban lévő tárcsák, eszközök!
*A hivatalos súlyok fontban vannak megadva. A legkisebb elfogadható súlyok kilógrammban megadva a 15.4-hez 84/56 kg az Rx’d kategóriának, 43/29 kg a push presshez, 52/34 kg a felvételhez a Masters 55+ és a Scaled kategóriáknak, 52/34 kg a felvételhez a Teens 16-17 kategóriának, 43/29 kg a felvételhez a Teens 14-15 kategóriának, 29/20 kg a push press és 34/24 kg a felvételhez a Teens Scaled és a Masters 55+ Scaled kategóriáknak.
 
Videózás
 
A videónak a használt eszközök bemutatásával kell kezdődnie, jól kell látszódnia a súlyoknak és a rúdnak is. A HSPU-hoz használt jelzés lemérését is le kell filmezni. A videót nem lehet vágni és szerkeszteni! Egy második személynek végig látszódnia kell a videón, valamint az órának is (itt különösen fontos az óra). A videót olyan szögből vegyétek fel, ahonnan minden ismétlés szabályossága tökéletesen látszik.
 
Standardok
 
Kézenállásban nyomás HSPU – Ehhez a gyakorlathoz egy új Standardot vezettek be, ahol az első feladatunk egy vonal megfelelő magasságban való elhelyezése. Ehhez a falhoz kell állnunk, úgy hogy a lábujjaink érintsék azt, és maximum csípőszélességű lehet a terpesz. Ezek után kihúzva magunkat, a karunkat a fejünk fölé kell emelni, nyújtott karokkal, összeérintett hüvelykujjakkal úgy, hogy a tenyerünk a falon legyen. A falat meg kell jelölni mind a két karnál a csuklók magasságában, majd ebből lefelé vissza kell mérni 3 hüvelyket (7.6 cm), ahová a visszamért magasságban húzni kell egy vízszintes vonalat! Ehhez a folyamathoz érdemes megnézni a Standard videót, valamint a standardokhoz csatolt képeket. Lehetőleg olyan jelölést használjunk, amit a sarkak súrlódása nem fog eltávolítani. Ha mégis gond lenne a jelölés láthatóságával, akkor legyen segítségünk, aki minden körben javítja az esetleges elmosódásokat, kopásokat.
Minden HSPU ismétlés úgy kezdődik és úgy végződik, hogy a saroknak hozzá kell érnie a falhoz a kijelölt vonal felett. Az alsó ponton a fejnek érintenie kell a talajt. A saroknak nem kell a teljes gyakorlat során a falat érintenie. A kipping megengedett.
 
 
Push Press – Minden ismétlés úgy kezdődik, hogy a rúd a vállakon van, és minden ismétlés úgy végződik, hogy a rúd a fej felett, a test függőleges vonalában helyezkedik el. A felső ponton továbbá a karoknak, csípőnek és a lábaknak is nyújtva kell lenniük. Fontos, hogy a itt csak a láblökéses nyomás megengedett, a lökés nem! Tehát amíg a vállakon van a súly, addig belerogyaszthatunk térdből, de ahogy elindítjuk felfelé a súlyt és a rúd elhagyja a vállakat a térdeknek, csípőnek nyújtva kell lenniük, egészen addig, amíg a fenti „lockout” meg nem történik. Állvány használata nem megengedett!

 

 
Clean – A gyakorlat úgy kezdődik, hogy a rúd a földön van. A Touch n Go megengedett. Visszapattintani nem lehet. A helyből felvétel, beülve felvétel, ollózva felvétel és a „muscle” erőből felvétel megengedett, mindaddig, amíg a rúd feljön a vállra, úgy hogy a végpozícióban a térdek, csípő nyújtva vannak, a könyökök pedig a rúd előtt helyezkednek el.
 
 
Kategóriák
 
Rx’d
(Masters versenyzők is egészen 54 éves korig)
AMRAP 8 perc:
3 HSPU
3 Clean
6 HSPU
3 Clean
9 HSPU
3 Clean
12 HSPU
6 Clean
15 HSPU
6 Clean
18 HSPU
6 Clean
21 HSPU
9 Clean
Stb., a HSPU minden körben nő 3 ismétléssel, míg a felvételek 3 körönként 3 ismétléssel
Használt súlyok: 84/56kg
 
Scaled
(Scaled Férfi & Női 18-54)
AMRAP 8 perc:
10 push presses
10 cleans
Férfi push press 43 kg és clean 52 kg
Nő push press 29 kg és clean 34 kg
 

Masters 55+
AMRAP 8:
3 push presses
3 cleans
6 push presses
3 cleans
9 push presses
3 cleans
12 push presses
6 cleans
15 push presses
6 cleans
18 push presses
6 cleans
21 push presses
9 cleans
Stb., a HSPU minden körben nő 3 ismétléssel, míg a felvételek 3 körönként 3 ismétléssel
 
Férfi push press 43 kg és clean 52 kg
Nő push press 29 kg és clean 34 kg
 
 
Scaled Masters 55+
AMRAP 8:
10 push presses
10 cleans
Férfi push press 29 kg és clean 34 kg
Nő push press 20 kg és clean 24 kg
 
Teens 14-17
AMRAP 8’:
3 handstand push-ups
3 cleans
6 handstand push-ups
3 cleans
9 handstand push-ups
3 cleans
12 handstand push-ups
6 cleans
15 handstand push-ups
6 cleans
18 handstand push-ups
6 cleans
21 handstand push-ups
9 cleans
Stb., a HSPU minden körben nő 3 ismétléssel, míg a felvételek 3 körönként 3 ismétléssel
Fiúk 14-15 clean 43 kg
Fiúk 16-17 clean 52 kg
Lányok 14-15 clean 29 kg
Lányok 16-17 clean 34 kg
 
Scaled Teens
(Scaled Teens 14-17)
AMRAP 8’:
10 push presses
10 cleans
Fiúk push press 29 kg és clean 34 kg
Lányok push press 20 kg és clean 24 kg