Steven Fawcett: A 2015-ös CrossFit Games Open győztese Európában

Steven Fawcett: A 2015-ös CrossFit Games Open győztese Európában


Az Open alapján jelenleg a legjobb férfi versenyzőnek számító Steven Fawcettel, WOD CRUSHER taggal készített interjút a BOXROX stábja


Ahogy az északi lányok uralják a tabella élét, úgy tette egyértelművé Steven a férfi oldalon, hogy az első hely az bizony Angliáé. A Games-et megjárt Jonne Koski, Björgvin Karl Gudmundsson és Frederik Aegidius előtt végzett.


Stevennel az edzéséről, a kedvenc édességéről, a főzési tudományáról és egy kis fekvenyomásról beszélgettünk.


Versenyzői adatlap:


Név: Steven Fawcett
Kor: 27
Box: CrossFit JST
Ország: Anglia
Kedvenc gyakorlat: Strict HSPU
Sportmúlt: 4 év CrossFit (2015-ben), labdarúgás és általában véve mindenféle sport
Legkeményebb WOD: 21-15-9 Deadlift 143kg, Box Jump 76cm. Biztos vagyok benne, hogy ez most jól menne.
Kedvenc édesség: Fél kanál Nutella, a kanál másik fele pedig mogyoróvaj
Kedvenc idézet: Annak az öt embernek az átlaga vagy, akikkel a legtöbb időt töltöd


Hello Steven, gratulálok az Open Győzelmedhez. De először is, az olvasóink szeretnék tudni, hogy mennyit nyomsz fekve? (a kérdés a Strength in Depth nevű versennyel kapcsolatosan merült fel, az egyik WOD-ban fekvenyomás volt, amit sokan nehezményeztek – a szerk.)


127,5 kg. Következő kérdés…


Szeretsz fekvenyomni? Úgy tűnik, mintha az Olimpiai Súlyemelést sokkal jobban élveznéd!


Szeretem, de nem szükségszerű jónak lennem benne. A súlyemelés sokkal izgalmasabb, és egyébként sem akar senki Instagram-on fekvenyomást nézni.


_NEO3559
Steven a Strength in Depth-en


Menjünk vissza egy picit: életed első CrossFit WOD-jától az Open megnyeréséig sok idő telt el, fel tudod idézni a kezdeteket?


Nem emlékszem pontosan az első WOD-omra, de egy ideig a CrossFit.com feladatsorait csináltam. Furán néztek rám, mikor éppen a falnál próbálgattam a kézenállásban nyomást, vagy mikor elkezdtem burpeezni. De egy idő után az emberek odajöttek és megkérdezték mit csinálok, érdeklődtek. Emlékszem rá, hogy Chris Spealler videókat néztem, és közben azon gondolkodtam, hogy „Hogy a fenébe bírja így ez a srác, úgy hogy meg sem áll?”
 


Egy hónapig csináltam a főoldal WOD-jait, minden eredményemet feljegyeztem, aztán megismételtem a teljes hónapot, és jóval megjavítottam őket.


Aztán nem sokkal később regisztráltam az Openre, aminek a feladatsorait a CrossFit Clitheroe-ban csináltam meg, majd őket képviseltem 2011-ben csapatban a Regionálison.


2014-ben 42-ik voltál az Openen, 7-ik a Regionálison. Idén megnyerted az Opent. Mi változott?


Tavaly kockáztattam, nem helyeztem hangsúlyt az Openre. Csak remélni tudtam, hogy bejutok a 48-ba az akkori felkészültségemmel is. Rengeteg erőnövelő munkát végeztem akkoriban, szóval mindent a Regionálisra hegyeztem ki. Idén nem tehettem ezt meg, különösen az új szabályok miatt, miszerint csak a legjobb 30 jut ki a Regionálisra. Tehát felkészültem rendesen és kifizetődött.


Az hogy egy nagyszerű csapat van körülötted szintén segít? CrossFit JST 4-ik lett Európában a csapatok között. Valamint megnyertétek a Strength in Depth-et (12 fős csapatverseny). . Egy rendkívül erős csapatot építesz a termedben.


Igen, jelenleg 10-15 rendkívül jó versenyző van a teremben. Nem csak a versenyzők, de maga a hozzáállása a tagoknak a teremben is egy fantasztikus légkört eredményez. Egy nagyon jó rendszerünk van a CrossFit JST-ben, ami mindenkiből kihozza a legtöbbet.
 

Steven-Fawcett


És jól is mutatja az, hogy mindösszesen két évvel a nyitás utánaz elsőszámú csapatunk (CrossFit JST Black) megszerezte a negyedik helyet Európában, míg a másodszámú csapat a hetvenötödikként végzett Európában. (CrossFit JST Orange)


Jonathan Bullough és én rengeteg munkát tettünk ebbe bele, felhasználva a tudásunkat és tapasztalatunkat, miközben a csapat nagyszerűen tudott együtt dolgozni. Szerintem jövőre egy megállíthatatlan CrossFit JST csapatot fogunk látni.


Ki az, aki az edzéseidet tervezi vagy segít benne? Vannak edzőid a különböző területekre, mint súlyemelés, torna, állóképesség?


Saját magam alakítom az edzéseimet, a JST Versenyzői Programot csinálom, amit egyre többen követnek a termen kívül is.


Off-szezonban rengeteg időt töltök Shaun Cleggel, aki rengeteg segít nekem a súlyemelésben és az erőnövelésben. Valamint együtt dolgozom Erik Lau Kelnerrel is, a Weightlifting 101 edzőjével. Már négy edzőtáborában is részt vettem. Egy volt Törökországban, egy a CrossFit CM2-ben és kettő Izlandon. Úgy találom, hogy nagyon sokat segít nekem a súlyemelő rúddal való munkában, és szeretnék minél többön jelen lenni az elkövetkezendő években.


Tudnál egy picit mesélni a táplálkozásodról?


Két nagyszerű cég segít nekem ebben.


Először is szeretném megemlíteni a Scitec Nutritiont , akik nagyon jó táplálékkiegészítőkkel látnak el, és mindig gondoskodnak arról, hogy meglegyen, amire szükségem van. A WOD Crusher termékek mellett , A WOD CRUSHER termékek mellett rengeteg Isotecet és BCAA Xpress-t használok, ez a két kedvencem.
 

Steven Fawcett


A másik pedig a Buff Box, akik 2014 Augusztusában kerestek meg. Egy számomra tökéletes étrenddel álltak elő, és gondoskodnak arról, hogy minden nap hozzájussak a megfelelő tápanyagokhoz. A hét elején mindig elküldik egy hétre előre a csomagolt ételeket, nekem pedig semmi más dolgom, mint megenni őket.


Egy CrossFittes férfinek sok dolga van; keményen kell edzeni, nagy súlyokat kell mozgatnia, a teremben tölti a napját, és persze otthon segítenie kell a takarításban és a főzésben. Igaz vagy nem? Mi a helyzet nálad?


Úgy gondolom, hogy erre a barátnőmnek, Francesca Lloydnak kéne válaszolnia. Egy pici részt vállalok a takarításban, de ez az esetek többségében Francescanak jut. Az ételt elkészítve kapjuk, nem kell főznünk, de előtte Francescanak jutott ez a szerep is, jó benne.


Tudsz főzni?


Nem, ezért küldenek nekem kaját. Vagy elmegyek a Nandosba (népszerű étteremlánc a briteknél).


Ki volt rád a legnagyobb hatással a CrossFit-ben és miért?


Nem gondolom azt, hogy sokan hatással lettek volna rám úgy igazán. Jól akarom csinálni, mert jól akarom csinálni, nem pedig azért, mert valaki elért valamit.


Mi késztet arra, hogy minden nap felkelj, elmenj a terembe és kemény edz?


Még egyszer, nem gondolom azt, hogy bárminek vagy bárkinek engem motiválnia kéne arra, amit csinálok. Ha mindig csak a külső okot keresed, hogy miért csináld ezt, akkor el fogsz akadni egy csomószor. Magadért csináld, ne valaki másért!


Azt tudjuk, hogy mi a célod 2015-re. De saját magadon és Sam Briggsen kívül melyik brit versenyzőt látnád szívesen az idei Gamesen?


Az egész CrossFit JST Black csapatot! Az óriási lenne! És jó lenne látni Phil Heskethet is, nézni, ahogy megfullad és cápák zabálják fel az óceáni úszás során.
 

Köszönöm!